_

23 Ekim 2012 Salı

Umman Hava Kuvvetlerini Güçlendiriyor

Umman Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait F16C uçakları


Umman; Arap Yarımadası'nın doğusunda, Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan'a bitişik ve İran'ın karşı yakasında bulunan stratejik bakımdan çok önemli bir ülke. Zira hem Hürmüz Boğazı'nın Batı kıyılarını hem de Hint Okyanusu'nun Afrika'ya bakan girişlerini kontrol etmekte. 

Umman Kraliyet Havva Kuvvetleri (al-Quwwat al-Jawwiya al-Sultanat Oman)nin elinde şu an sekizi F-16C ve dördü F-16D olmak üzere toplam 12 adet F-16 Block 50 avcı uçağı bulunuyor (İlk teslimat yılı: 2005). Bu seriyi 18 adetlik Jaguar saldırı uçakları ile 11 adetlik tek pilotlu, ses hızının altında seyir eden Hawk 203 hafif avcı uçakları tamamlıyor. Şimdi de elinde bulunan yaşı dolmuş Jaguar uçaklarını değiştirmeyi düşünen Umman Kraliyet Hava Kuvvetleri, Eurofighter ya da JAS-39 Gripen tipi 4+ nesil savaş uçaklarını inceliyor.


Fransız Jaguar saldırı uçağı


Savunma Bakanlığı Güvenlik İşbirliği Dairesi (DSCA), 18 ek F-16 talep etmekte ve bunun için kontratlar imzalandı. Ancak bu kontratın imzalanmasının ardından BAE Systems de elindeki Eurofighter'lar için bu ülkeden bir teklif talebi aldı.

Kaynak: DefenceTalk.Com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder