_

17 Ekim 2012 Çarşamba

Amerikan Askerleri Ürdün’de




The New York Times’in haberine göre Amerikan ordusu, Ürdün’ün, Suriyeli mülteci akının üstesinden gelebilmesi ve Suriye’nin olası kimyasal silah kullanımını içeren senaryolara hazırlıklı olabilmesi için özel eğitimli askerler gönderdi. 

Üst rütbeli bir Amerikan subayın liderliğindeki bu 150 kadar alanında uzman ve planlamacı asker, ayrıca Suriye’de giderek büyüyen kanlı savaşın Ürdün topraklarına da sıçramasını önleme konusunda çalışmalar yürütüyor. 

Askerler sınırın 55 kilometre uzağında, Umman’ın kuzey sınırındaki ileri bir karakola konuşlanmış vaziyetteler. Gazeteye göre bu durum, savaş bölgesine en yakın askeri birliklerin onlar olduğu anlamına geliyor. 

ABD Hükümeti bu durumun isyancılara ölümcül etkisi olmayan desteği sağladığını belirtiyor. Ancak şimdiye kadar mühimmat desteği sağlamaktan da kaçındıklarının ve savaşta yer alan İslami grupların katı tutumları nedeniyle bu desteğe son vermekten korktuklarının altı çiziliyor. 

ABD Başkanı Barack Obama, geniş çaplı bir müdahalenin, Suriye’nin kimyasal silah rezervini kullanması veya bu hususta kontrolünü kaybetmesi durumuna yol açabileceği konusunda uyardı. 

The Times’e göre Amerikan ve Ürdün’lü yetkililer, sınırın Suriye tarafında bir insanî tampon bölge oluşturulması konusunda görüşmeler yapıyor ancak projenin şimdilik yürürlüğe konmasının beklenmediği belirtiliyor. Bölgedeki Amerikan birlikleri, zamanlarının büyük bir bölümünü sığınanların yiyecek, su, tuvalet ve diğer temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Ürdünlülere yardım etmekle geçiriyormuş. 

Uzun süreli bir ABD müttefiki olan Ürdün, Suriye lideri Esad’a karşı isyancıları destekleyen ilk ülkelerden biri. Ancak Washington ile birlikte savaşın, hâlihazırda istikrarsız olan bölgenin dengelerini daha da bozmasından endişeli. 

Bu ayın başlarında, ülkenin kuzeyindeki bir kampta, içinde bulundukları durumu protesto etmek isteyip çadırları yakan ve mallara zarar veren Suriyeli mültecileri dağıtmak için Ürdün polisi göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh, 18 aydır 200.000’den fazla mültecinin ülkelerine sığındığını vurguladı. Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre 85.000’den fazla mülteci Ürdün’e yasal giriş yaptı, 36.000’i beklemede. 30.000’den fazlası da BM-run Zaatari kampında iskân ediyor.

Kaynak: DefenceTalk.Com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder