_

21 Ekim 2012 Pazar

ABD Ve İsrail'den Büyük Hava Savunma Tatbikatı



ABD ve İsrail'in füze kalkanı sistemlerini test edecekleri askeri tatbikat, The Jorusalem Post'un haberine göre bugün (21 Ekim) İsrail'de başlıyor. Ayrıca yerel haber kaynakları Amerikan askerlerinin, binlerce birlik ve yüksek teknolojiye sahip platformların taşınması sürecini yönettiği ileri sürülüyor.

Tatbikatta, İsrail'in hava savunma sistemlerinin tek komuta merkezinden idare ve kontrolünün yapılması test edilecek. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre tatbikata 3 bini Amerikan piyadesi olmak üzere, 10 bin asker katılacak.

Tatbikatın gayelerinden biri Amerikan füze savunma sistemlerinin, İsrail' yardım için hızlı bir şekilde savaş düzeni alma kabiliyeti kazanmasını sağlamak ve bir savaş durumunda İsrail'e ait sistemlerle koordinasyon kabiliyetini test etmek. 

Patriot füzelerinin canlı olarak önleme yapmasıyla son bulacak olan bu ortak tatbikatta İsrail de elindeki Arrow 2 ve Iron Dome (Demir Kubbe) gibi her türden hava savunma sistemini kullanacak. Ayrıca Amerikalılar Patriot Advanced Capability 3 (Patriot Gelişmiş Kabiliyet 3), Aegis denizden füze savunma sistemini ve Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi (Terminal High Altitude Area Defense System)ni kullanmayı öngörmekte.

Aslında bu senenin başında, tatbikatın Nisan ayında yapılması planlanmıştı ancak İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın isteği üzerine bu tatbikat ertelendi. Daha önce her iki hükümet, aralarındaki sarsılmaz ilişkilerin simgesi olarak gördüğü bu tatbikatı överken bu ayın başlarında ABD hükümeti, askerî katılımın 5.000 kişiden 1.500 civarına kadar indirilmesi kararı aldığını açıklamıştı. Ayrıca Pentagon, Patriot sistemlerinin personelsiz olarak İsrail'e gönderileceğini ve iki adet yerine bir Aegis Balistik Füze Savunma sistemiyle donanmış geminin yollanacağını belirtmişti. İsrail'in üst düzey resmî makamlarınca bu gelişmeler, İran ile olan bölgesel tansiyonun yanında bazı teknik ve ekonomik sorunlar ışığında pek de önemsenmiyor. Ma'ariv'e konuşan resmî bir yetkili "Amerika ile İsrail arasındaki savunma ortaklığı hiç bu kadar iyi olmamıştı." dedi. 

İsrail'in sahip olduğu füzelerin menzilleri 40-400 kilometre arasında değişiyor. Arrow 2 füzeleri 200 kilometre ve üzeri menzile sahipken, Davud Sapanı füzeleri orta düzeyde 70-200 kilometre arası menzile sahip. Demir Kubbe füze sistemi ise 40-70 kilometre arası menzile sahip kısa menzilli füzeler.

Bu füze sistemleri, İsrail'in halihazırda güneyden gelen Hamas'ın kullandığı Kassam füzeleri ile kuzeyden Hizbullah tarafından zaman zaman atılan kısa menzilli füzelere karşı geliştirdiği etkin savunma sistemlerinden...

Tatbikat bölge ülkelerinin yanı sıra Batılı ülkelerce de yakından izleniyor.

Kaynak: DefenceTalk.Com ve Ensonhaber.Com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder