_

16 Ekim 2012 Salı

Çok Amaçlı Nakliye Uçağı Projesi’nde Son Durum




2006 yılının Aralık ayı sonlarında Hindustan Aeronautics (HAL) isimli şirket; Rus Irkut Corporation ile birlikte 60 tonluk çok amaçlı nakliye uçağı üretimini kapsayan 700 milyon dolarlık bir ortaklık girişimi anlaşması imzaladığını duyurmuştu.

HAL ile yapılan bu yarı yarıya ortaklık anlaşmasına göre Rus Ilyushin Design Bureau bu uçakların tasarımını üstlenecek ve Irkut şirketi gerekli geliştirmeleri yapacaktı. Tabi bu arada Kanpur’daki HAL şirketinin nakliye uçakları birimi de seri üretimi gerçekleştirecekti. Irkut şirketi yüzde kırklık harcama payı ile projenin ana yükleniciliğini ve Rusya kanadının yürütücülüğünü üstlenmekteydi. HAL için bu girişim, 2011’e kadar yıllık cirolarını üçe katlayacak (3 milyar dolar) askerî ve sivil projeler için küresel havacılık devleriyle yeni ortaklıklar kurma çabasının bir parçasıydı.

C-130J gibi rakiplerinin dünya çapında yaygınlık kazandığı –ki buna Hindistan da dahil- ve KC-390 gibi müstakbel rakiplerinin uluslararası ortaklar topladığı bir dönemde, söz konusu proje beklendiği gibi olmadı ve çok yavaş ilerledi. Şimdi, Rusya ve Hindistan’ın başlangıçtaki müşterileri için 145 uçağın üretimini hedefleyen bir ortaklık girişiminin yapılması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder