_

5 Şubat 2009 Perşembe

Milli Tüfeğin İhracatı Hedefleniyor


Tasarım ve geliştirme sözleşmesi geçtiğimiz günlerde imzalanan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni piyade tüfeği Milli Modern Piyade Tüfeği (MMPT), hedefi ilk vuruşta saf dışı etmek için tasarlandı. Tüfeğin seri üretim aşamalarına, KOBİ’lerin de katılması planlanıyor.
MMPT’nin ana sözleşmesi geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında, alt yüklenicilik sözleşmesi de MKEK ile Kalekalıp Makine ve Kalıp Sanayi arasında imzalanmıştı.
İhraç edilecekTamamen milli imkânlarla geliştirilecek olan, bu sayede de kullanım anlamında herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayacağı bildirilen tüfeğin, ilk vuruşta saf dışı bırakma etkisi yüksek bir silah sistemi olması hedefleniyor. Projenin, TSK uzmanlarıyla yakın işbirliği içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. MMPT’nin seri üretim safhasında, yan sanayi ve KOBİ’lerin projeye aktif olarak katılımı da planlar arasında bulunuyor. Ortaya çıkacak tüfeğin, kendi sınıfının en gelişmişlerinden birisi olması ve ilerleyen dönemlerde dış pazarlara da ihraç edilmesi hedefleniyor. MMPT Projesi, iki dönemden oluşuyor. Taraflar arasında imzalanan sözleşmeler, ilk dönemi kapsıyor. İkinci dönem için ise ayrı sözleşmeler imzalanması öngörülüyor. Proje kapsamında, TSK ve emniyet teşkilatındaki silahlar incelenerek personelin nelere ihtiyaç duyduğu saptanacak. Projenin 17 ay sürmesi planlanan ilk aşamasında 50, 13 ay sürmesi planlanan ikinci aşamasında da 150 olmak üzere toplam 200 adet tüfek üretilecek. Pilot kafile üretimini kapsayan bu dönemin tamamlanmasını müteakip, imzalanacak yeni bir sözleşmeyle de seri üretim dönemine geçilmesi planlanıyor. MMPT’nin, başta 5.56 milimetrelik mühimmata uygun olarak tasarlandığı, daha sonra mevcut piyade tüfekleri gibi 7.62 milimetrelik mühimmata uygun hale getirildiği bildirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder