_

16 Şubat 2009 Pazartesi

4. Kabil Yolu


Afganistan’da bugüne kadar 3 defa değişik komutanlık görevlerini yüklenen ve 5 bine yakın askerini gönderen Türkiye, 4’üncü defa komutan olmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin Kabil Bölge Komutanlığı görevini üstlenmesiyle beraber bu ülkedeki asker sayısında da artış bekleniyor.
TÜRKİYE, Ağustos 2009’da Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti (ISAF) Kabil bölge komutanlığını devralmayı planlıyor. Terör örgütü PKK ile yürütülen mücadeleyi gerekçe göstererek Afganistan’daki asker sayısını arttırmaya yanaşmayan Türkiye, bu kararını rafa kaldırmış olacak. Afganistan’da bugüne kadar 3 defa değişik komutanlık görevlerini yüklenen ve 5 bine yakın askerini bu ülkeye gönderen Türkiye, 4’üncü defa komutan olmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin bu defaki hazırlığı siyasi etkisiyle öncekilerden farklı görülüyor. Türkiye’nin Kabil Bölge Komutanlığı görevini üstlenmesiyle beraber bu ülkedeki asker sayısında da artış bekleniyor.
Vardak’ta imar timleri olan Türkiye’nin 826 askeri bulunuyor. Türkiye komutayı üstlenince bu rakamın bine ulaşacağı öngörülüyor.
Afganistan, George Bush’tan başkanlık görevini devralan Barack Obama’nın gündeminde en üst sırada yer alıyor. Irak’tan hızla çekilmeyi savunan Obama, Afganistan’a daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyor. Bu nedenle Bush tarafından sık sık dile getirilen asker artırımının acilen gerçekleşeceği belirtiliyor. Afganistan’da Taliban’a karşı sürekli olarak mevzi kaybeden ABD, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkeden Afganistan’a daha çok asker göndermesini istedi. Bu taleplere dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ’hayır’ yanıtı vermişti. Kaynak/Devamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder