_

5 Şubat 2009 Perşembe

ASELSAN, Ürettiği İlk Milli Radarı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Teslim Etti


Türkiye'nin ilk milli hava savunma radarının Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslimi, Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu ve Aselsan REHİS Grup Başkanı Ergun Bora'nın da katılımlarıyla gerçekleşen imza töreni ile gerçekleşti.
ASELSAN'ın 4,5 yıl gibi kısa bir sürede geliştirdiği özgün hava savunma radarı (HSR), 20-23 Aralık 2008 tarihleri arasında helikopterler ve savaş uçakları kullanılarak gerçekleştirilen yoğun testleri başarıyla geçmişti.
HERİKKS (Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sistemi)'in, ana arama radarı olarak kullanılacak olan HSR'nin en dikkat çekici özelliklerinden birisi faz dizili antenin yükselişte elektronik tarama özelliği ile üç boyutta hedef arama ve takip yaparak iz tabanlı hava resmi oluşturması. Ayrıca radar, çok fazla hava hedefini aynı anda izleme, ani manevralar yapmaları halinde dahi hedefleri kesintisiz takip etme, dost tanıma özelliğiyle hedefi teşhis etme, hedefleri otomatik sınıflandırma, hedef bilgilerini komuta kontrol sistemine telsiz aracılığı ile otomotaik olarak aktarma" gibi gelişmiş yeteneklere sahip.
Özellikle üs, liman, endüstri merkezleri gibi kritik bölgelerin hava savunmasında kullanılabilecek olan radar, 40 kilometre arama menziline, 10 kilometre irtifa kapsamasına sahip olup, takipte 30 kilometreye çıkıyor.
REHİS Grup Başkanı Ergun Bora; Aselsan'ın bundan sonraki hedefleri arasında, "2009 SERDAR Sahil Gözetleme Radarı, 2011 TİHA SAR, 2011 Gemi Arama Atış Kontrol Radarı, 2012 Hava Savunma Sistemleri Arama ve Atış Kontrol Radarı, 2014 Uydu SAR, 2016 Çok Fonksiyonlu Faz Dizili Radar" projeleri bulunduğunu kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder