_

4 Şubat 2009 Çarşamba

K.Kore füze deneyecek


Güney Kore'de adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Kuzey Kore'nin bugüne kadarki en uzun menzilli füzesini denemeye hazırlanıyor olabileceğini öne sürdü. Kuzey KorelilerKuzey Kore'de 8 Mart'ta genel seçimler var. Buna göre casus uydu görüntüleri, silindir şeklinde büyük bir nesnenin bir trene yüklendiğini ve trenin Çin sınırına yakın bir füze atış merkezine doğru yola çıktığını gösteriyor. Japonya'dan da hükümet kaynaklarına dayandırılarak benzer haberler geliyor ancak şu ana dek hiçbir hükümet resmi bir açıklama yapmadı. Kuzey Kore geçen hafta, Güney Kore ile gerginliği azaltma amacıyla yapılan tüm siyasi ve askeri anlaşmaları feshettiğini bildirmişti. Bu açıklama, Güney Kore'nin birleşmeden sorumlu bir bakan ataması ardından gelmişti. İki ülke arasındaki ilişkiler, güneyde Li Myung-bak iktidara gelerek kuzeye karşı daha sert bir politika izlemeye başladığından beri kötüye gidiyor.

Clinton gidecek


Bazı uzmanlara göre ise füze denemesi, yeni Amerikan hükümetine karşı pazarlık gücünü artırma amacıyla yapılıyor olabilir. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bu ay ortasında Güney Kore'nin başkenti Seul'e gitmesi bekleniyor. Ancak aynı uzmanlar, füze denemesinin en az bir ay daha yapılamayacağı görüşünde. Kuzey Kore'nin Temmuz 2006'da yaptığı son uzun menzilli füze denemesinden önce de benzer spekülasyonlar gündeme gelmişti. 6.000 kilometre menzil potansiyeli olduğu bildirilen Taypodong-2 füzesi, atıldıktan kısa süre sonra düşmüştü.
Pyongyang yönetimi aynı yıl bir atom bombası denemesi yapmıştı. Bu deneme ardından Kuzey Kore ile yapılan altılı pazarlıklar yeniden canlandırılmış ve ülke, yardım ve güvenlik garantileri karşılığında nükleer programından vazgeçmeyi kabul etmişti. Kuzey Kore, istediği garanti ve yardımı yeterince alamamaktan yakınırken, Güney Kore de silahsızlanma programının yavaş ilerlemesinden şikayetçi. Kaynak/Devamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder