_

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Nükleer Güce Sahip Oldukları Resmen Bilinen Ülkeler

-ABD: START'ın öngördüğü sayım kuralları uyarınca Ocak 2009 itibarıyla ABD'nin 5 bin 200 nükleer savaş başlığının bulunduğu; kullanıma hazır 2700 (2 bini stratejik, 500 stratejik olmayan -taktik-) savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor.
Rusya ile ABD arasındaki 2002 Moskova Anlaşmasına (Stratejik Saldırı Silahlarının İndirimi Anlaşması-SORT) uyarınca iki ülkenin de kullanıma hazır savaş başlıklarını 2012'ye kadar 1700-2200'e indirmesi gerekiyor.
-RUSYA: Rusya'nın 14 bin civarında nükleer silahı olduğu tahmin ediliyor, ancak toplam silah deposu, taktik nükleer silahların tam sayısı hesaplanmadığı için kesin olarak bilinmiyor.
START 1 koşulları uyarınca, Rusya'nın nükleer savaş başlıklarını Temmuz 2008'e kadar 4138'e indirmesi gerekiyordu.
-FRANSA: Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) 1992'den bu yana taraf.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, denizaltı füzelerini bırakacağını ve havadan fırlatılan silahları üçte bir oranında azaltarak 290 savaş başlığına indireceklerini bildirmişti. Paris, Eylül 2008'e kadar savaş başlıkları yaklaşık 300'e indirmişti.
-İNGİLTERE: Nükleer silah deposunun, stratejik ve stratejik olmayan savaş başlıkları şeklinde 200'ü geçmediği tahmin ediliyor.
-ÇİN: Nükleer silah programına 1955'te başlayan Çin, 1964'teki başarılı nükleer denemesinden sonra 45 nükleer deneme daha yaptı.
Çin'in yaklaşık 400 stratejik ve taktik nükleer silahı olduğu, daha fazlasını üretmek için de malzemesi bulunduğu tahmin ediliyor.
NPT'ye 1992'de giren Çin, nükleer gücü olmayan ülkeye karşı nükleer silah kullanmayacağı yönünde resmi taahhütte bulundu.

Kaynak: www.haber7.com

3 yorum:

  1. adamlar nükleer enerjinin kralını yapıyolar bir islam ülkesi yapmaya kalktımı kıyameti kopartıyorlar. ama bu iş böyle sürmez elbet doğacaktır bize vaad eddiği günler Hakkın...

    YanıtlaSil
  2. bunlar sadece dış kapının mandalı dahada ötesidir ne yazık ki..

    Dünya yı biz bitirdik insan oğlu.

    YanıtlaSil
  3. Nükleer silahlar, eskisi gibi kullanılmayı bekleyen bombalar olmaktan çok, artık bir ülkenin dış siyasetinde caydırıcı rol üstlenen unsurlar olarak ön plana çıkmışlardır. Adamlar (ABD, Rusya, Çin vs.) "Ya eskiden şu kadarken şimdi bu kadara da indirsek bizim nükleer silahlarımız var, ona göre" diyorlar. Tabi aynı vaziyeti Pakistan, İran gibi ülkeler sergileyince suç oluyor. Bu suçlama, içinde bulundukları korkuların tezahürüdür.

    YanıtlaSil