_

20 Mart 2009 Cuma

JSF'ye İngiltere'den Bir Destek Daha

Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter / JSF) Projesi’nin ABD’den sonraki en büyük ortağı olan İngiltere, Lockheed Martin tarafından üretilen 3 adet F-35B Şimşek II test uçağını satın alacak. ABD’nin başkenti Washington’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında 18 Mart tarihinde yaptığı açıklama ile söz konusu gelişmeyi duyuran İngiliz Savunma Bakanı John Hutton, böylelikle İngiltere’nin JSF Projesi’nin test ve değerlendirme aşamasına olan bağlılığının sinyallerini de vermiş oldu.

138 adet F-35 Şimşek II tedarik etmesi beklenen İngiltere, 2 milyar sterlinlik katkı ile 41 milyar dolar bütçeli JSF Projesi’ne ABD’den sonra en fazla destek veren ülke konumunda bulunuyor. İngiliz Ordusu, envanterindeki kısa mesafeden kalkış ve dikey iniş (STOVL) kabiliyetli Harrier uçaklarını F-35 Şimşek II’lerle değiştirmeyi planlıyor.

Düşük radar kesiti ile tespit edilmesi oldukça zor olan F-35 Şimşek II, hizmete girdiğinde STOVL kabiliyetli sesten hızlı ilk operasyonel savaş uçağı olacak. Hatırlanacağı üzere STOVL kabiliyetine sahip sesten hızlı ilk savaş uçağı Yakolev Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen Yak-141 olmuş, ancak bu proje Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991 yılında iptal edilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder