_

3 Şubat 2010 Çarşamba

Rusya İle Libya Arasında Büyük Anlaşma


Rusya Başbakanı Vlamidir Putin, Libya ile, 1.8 milyar dolar değerinde silah satış anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Putin açıklamasını, Ruya'nıın en önde gelen silah üreten firmalarından ve hepimizin de yakından tanıdığı ünlü "Kalaşnikof" serisi tüfeklerin de üretimini gerçekleştiren IZMASH şirketi patronu ile olan görüşmesi esnasında yaptı.

Putin'in açıklamalarına göre, geçtiğimiz Cuma günü imzalanan anlaşmanın içeriğinde, hem basit hem de gelişmiş silah sistemleri yer alıyor.

Rus Interfax haber ajansının, askeri diplomatik kaynaklara başvurarak verdiği bilgiler ise anlaşmayı daha açık hâle getiriyor. Buna göre Libya'nın 20 adet avcı savaş uçağı, birkaç düzine tank ve en önemlisi Rusya'nın sahip olduğu düzeyde gelişmiş hava savunma sistemleri almaya hazır olduğu belirtiliyor.

Libya Savunma Bakanı General Younis Jaber, Moskova hükümeti yetkilileri ile bu hafta başından beri görüşmelerini sürdürüyor.

Hükümet yetkilileri, Rusya'nın bu anlaşma ile birlikte geçtiğimiz yıla nazaran deniz aşırı askeri ihracatını %10 artırdığını kaydetti.