_

19 Temmuz 2010 Pazartesi

"Hava Traktörü" Uluslararası Farnborough Havacılık Fuarı'na Hazır


"Hava Traktörü" olarak adlandırılan AT-802 U tipi uçak, 2010 Uluslararası Farnborough Havacılık Fuarı'nda sergilenmeden önce, yeteneklerini göstermek maksadıyla Newfoundland'dan İngiltere'ye yaptığı uçuşunu başarıyla tamamladı. Uçağı üreten firma olan Combined Air Ventures LLC, fuarda, AT-802 U'nun uçuşunun yanısıra elektronik aksamını, silah sistemlerini ve sensörlerini de sergileyecek. "Hava Traktörü"nün prototipi geçtiğimiz yıl Paris Havacılık Fuarı'nda görücüye çıkmıştı. Bu yıl Farnborough'da, AT-802 U, askerî kokpiti Wescam MX15Di sabitleştirilmiş elektro-optik sensör tareti ve bu sensörün algıladıkları görüntüleri pilota yansıtan büyük, yüksek çözünürlüklü ekranı, yine pilota pek çok bilgiyi sunan ekranlarla donatılmış kokpitiyle görücüye çıkacak. Uçağın elektro-optik sensörüyle algıladığı görüntüler, L3 Rover veri bağlantı sistemiyle gerçek zamanlı olarak yer istasyonuna da aktarılabilecek.


Firma aslında, AT-802 adında tarım ilaçlama, yangın söndürme gibi görevlerde kullanılmak üzere geliştirdiği uçağı geliştirerek terörle, kaçakçılıkla, uyuşturucu satışıyla mücadelede kullanılabilecek hâle sokmuş ve adını da "AT-802 U" koymuş. Manevra kabiliyeti kısıtlı alanlarda, sahip olduğu yüksek teknoloji sensörleri ve silahları sayesinde uzaktan ve etkili tarruzu mümkün kılabilen At-802 U, aynı zamanda düşük operasyon maliyeti ile dikkat çekiyor. Üzerindeki ek yakıt tankı sayesinde 800 km menzile sahip olan uçak, 10 saat havada kalabiliyor. İsteğe bağlı olarak uçağın kanatları altına şu mühimmatlar yerleştirilebiliyor:

- 4 adet 500-1000 librelik lazer güdümlü bomba ve iki adet GAU-19 tipi çok namlulu makineli tüfek,
-6 adet güdümlü, hassas ve uzaktan saldırı imkânı sunan Mini-Talon GPS-INS mühimmatı,
- 28 roketten müteşekkil 4 adet roket başlığı,
- 8 adet Hellfire füzesi veya karışık yüklenmiş 4 adet Hellfire füzesi ,
- 16 adet DAGR lazer güdümlü roket.



Tarruz gücü yanında At-802 U'nun savunma kabiliyeti de artırılmış. Bu kapsamda herhangi bir piyade tüfeği mermisine dayanabilecek sağlamlıkta kurşun geçirmez cam takılmış, pilot kabini zırhlandırılmış.

ABD, 100 adet düşündüğü askerî saldırı ve keşif amaçlı hafif uçak alımı kapsamında AT-802 U'nun da aralarında bulunduğu birçok uçağı (Tuccano, AT-6, OV-10 gibi) göz önünde bulunduruyor.

Kaynak: defence-update.net

16 Temmuz 2010 Cuma

İsrail 3 Adet C 130J Hercules Alıyor




Pentagon, Lockheed Martin üretimi 3 adet C 130J Hercules tipi nakliye uçaklarının satışını onayladı. Onay, satılacak olan ilk uçak ve altyapı desteği için verilirken, ayrıca iki adet ilave nakliye uçağı için ek seçenekleri de kapsamakta. İsrail'in satın alacağı C130'lar, devlete ait özel sistemleri barındıran modernizasyona tabi tutulduklarından, normal değerlerinin çok üstünde ve standart C130J'lerden çok daha üstün özelliklere sahip olacak. İsrail, sahip olduğu hava araçlarının tamamını kendi üretimi olan özgün haberleşme ve savunma sistemleriyle donatma konusunda oldukça titiz davranıyor. Hatta F-35 serisi savaş uçaklarını, tasarımlarının çeşitli geliştirmelere mani olması nedeniyle, almamıştı.

İsrail, istediği tipte ilk C130J Hercules tipi nakliye uçağını 2013 yılında teslim alacak. Sahip olduğu nakliye uçaklarını C130 serileriyle yenilemeyi planlayan İsrail, toplam 1.9 milyar dolar tutacak olan dokuz uçak alacak.

C130J Hercules'ü şu an kullanan veya sipariş eden ülkeler şunlar: Avustralya, Kanada, Danimarka, Hindistan, Irak, İtalya, Norveç, Umman, Katar, İngiltere, Tunus ve ABD.

Kaynak: Defense-update.com

10 Temmuz 2010 Cumartesi

İngiltere'den 189 Milyon Pound'luk Afganistan Harcaması




İngiliz hükümeti, Maliye Bakanlığı bütçesinden 189 milyon poundluk bir bütçeyi Afganistan'daki askerî harcamaları için ayırdı. Konuyla ilgili açıklama Bölgeden Sorumlu Savunma Sekreteri Dr. Liam Fox'tan geldi.

Yapılacak olan harcamalar gözetleme, muhabere (iletişim) ve lojistik gibi bir dizi askerî üs koruma ekipmanlarının sağlanmasına yönelik olacak.

Böylece Hentral'in merkezinde görev yapan İngiliz askerî kuvvetlerine ait üslerin sayılarında artış yaşanacak. Ayrıca hükümete göre bölgedeki etkinliği kuvvetlenen askerî gücün Afganistan Güvenlik Kuvvetleri'ne desteği de artarak devam edecek.

Ayrıca İngiliz askerlerinin bölgede maruz kaldıkları bombalı tuzaklardan oldukça çekinen ve bu konu üzerine kafa yoran İngiliz hükümeti, paranın bir kısmını da bu alanda kullanacak ve uzman bomba imha ekiplerinin sayısını artıracak. Sekreterin yaptığı açıklamalar, İngiliz hükümetinin konuya bakışını açıkça ortaya koyuyor:

"Orada gerçek bir mücadele yaşanıyor; tehdit unsurları hiç durmuyor ve tepkimizi dikkate almıyor. Şundan eminim ki askerî güçlerimiz, tehdit unsurlarını bertaraf edebilecek her türlü imkâna sahiptirler. Yaptığım ziyaretlerde gördüm ki bölgedeki güçler, ülkemizin de desteğiyle Afganistan'da harika iş çıkartıyorlar."

Fox ayrıca; Afgan kuvvetlerinin, bölgenin kontrolünü eline geçirmesi durumunda, kendi askerlerini bölgeden çekeceğini belirtti.

Kaynak: Defencetalk.com

9 Temmuz 2010 Cuma

ABD, Kimyasal Silah Rezervinin %75'ini İmha Etti



Amerikan Kimyasal Materyaller Ajansı (Chemical Materials Agency / CMA), 1 Temmuz tarihinde verdiği bilgiye göre, devlete ait kimyasal silahların %75'lik diliminin imha edilmesi işlemini başarıyla tamamladı. Özellikle Nisan 1997 yılında imzalanan Kimyasal Silahlar Antlaşması'nın bunda etkili olduğu belirtiliyor.

Ajans; Aralık 2007 yılında, eldeki kimyasal silahların %50'sini, Nisan 2009'da da %60'ını imha ettiğini bildirmişti. Amaç, Nisan 2012'de stokların %90'ını imha etmek. Geriye kalan %10'luk dilimi ise anlaşma gereği Amerikan ordusuna bağlı "Element İçerikli Kimyasal Silahlar Alternatifleri/The U.S. Army Element Assembled Chemical Weapons Alternatives(ACWA)" birimi gerçekleştirecek.

Kaynak: Defencetalk.com

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Umman Kraliyet Hava Kuvvetleri İlk Seri NH90'larına Kavuştu




NHIndustries, ilk seri olan iki adetlik NH90 tipi helikopteri Umman Kraliyet Hava Kuvvetlerin'e teslim ettiğini açıkladı.

Helikopterlerin teslimatı, 23 Haziran günü, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Musana üssünde, iki ay süren çeşitli operasyonel şartlarda deneme ve değerlendirmelerin ardından gerçekleştirildi.

Orta Doğu bölgesine ilk defa satılan NH90'ların ikinci seri teslimatı ise Temmuz ayında, onay işlemlerinin ardından gerçekleştirilecek.

Helikopterler, ilk defa NH90 helikopterlerine ait özel bakım araçlarını işletecek olan NHI Şirketi/RAFO(Kraliyet Hava Kuvvetleri) bakım takımının entegre ettiği GLIMS (Ground Logistic Information Management System/Yer Lojistik Bilgi Yönetimi Sistemi) ile desteklenecek.

Umman Kraliyet Hava Kuvvetleri, şu an kullandığı eskimiş AB205A/206/212/214 modellerini yenilemek amacıyla şimdiye kadar 20 adet NH90 tipi helikopteri sipariş etti.

Umman Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin sipariş ettiği NH90 TTH'ler, bu şirketin ürettiği serilerin içindeki çok yönlü ve en gelişmiş model olma özelliğine sahip. Helikopterler, özel kişilerin ulaşımı ve asker taşımacılığından, arama kurtarma görevlerinde kullanmaya kadar geniş bir kullanım alanına sahip.

Yeni nesil NH90 helikopterleri; sağlam gövde yapısı, idare kontrol merkezine sahip üstün uçuş özellikleri, iki adet güçlü motoru ve entegre edilmiş görev yazılımı gibi özelliklerle müşterilerinin beğenisini kazanmaya çalışıyor.

Ek olarak, NHIndustries ve yardımcı firmaları, pilotların eğitimi ve helikopterlerin en üst seviyede kullanımı konusunda gerekli desteği sağlamayı garanti etmekte.

Orta Doğu'ya Umman'ın öncülüğünde giriş yapan helikopterlerin bölgedeki diğer ülkelerin de dikkatini celbedeceği tahmin ediliyor.

NH90 helikopterleri, şimdiye kadar, Avrupa'daki en başarılı helikopter pragramı olarak kabul görüyor. Bu zamana kadar 14 ülkeye ait 19 askeri kuvvet için 529 firma teklif sundu. Bu ülkeler şunlar: Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Norveç, Yunanistan, İspanya ve Belçika, Avustralya, Umman ve Yeni Zelanda. Şu an, dünya üzerinde, toplam 49 helikopter kullanılmakta.

Kaynak: defencetalk.com

4 Temmuz 2010 Pazar

Fin Donanma Botlarına Saab Eli Değecek




Savunma ve güvenlik şirketi devlerinden Saab, Fin donanmasına ait dört adet Rauma sınıfı güdümlü botların muharebe ve atış kontrol sistemlerini modernize edecek. Endüstriyel işbirliğinin de yer aldığı sözleşmenin maliyeti yaklaşık olarak 28 milyon dolar.

Yapılan sözleşmeyi şirketin savunma ve güvenlik birimi şefi Gunilla Fransson, "Bu teklifle hem köklü firmamızın etki alanını genişletmiş hem de Finlandiya Donanması ile olan uzun süreli işbirliğimizi tekrar ortaya koymuş olurken, öte yandan atış kontrol sisteminin entegre edilmesi ve geliştirilmesi konusunda da aynı oranda tecrübemizi artırma fırsatını yakalamış bulunuyoruz." diyerek değerlendirdi.

Rauma sınıfı güdümlü botlar 1990'lı yılların başında Fin donanmasına teslim edilmeye başlandı ve şimdi Patria Aviation'un alt yükleyicisi olarak Saab şirketi tarafından orta dönem (yarı ömür) modernizasyonu geçirecek. Modernizsayon kapsamında, botların eski muharebe ve atış kontrol sistemleri, dördüncü nesil "9LV Mk4" bahrî komuta kontrol sistemi ile değiştirilecek.

Sözleşme kapsamında çalışmalar Ağustos ayında başlayacak ve ilk botun teslimatı 2012 yılnın Kasım ayında yapılacak. Kalan üç botun teslimatı ise 2013 yılına kadar tamamlancak ve botlar 2014 yılında göreve hazır konumda olacak.

Kaynak: defencetalk.com

3 Temmuz 2010 Cumartesi

Euro Hawk İnsansız Hava Aracı İlk Uçuşunu Başarıyla Tamamladı


PALMLADE-Kaliforniya: Northrop Grumman ve EADS Savunma & Güvenlik şirketleri tarafından kurulan The Euro Hawk UAS (Unmanned Aircraft Systems/İnsansız Hava Araç Sistemi), 29 Haziran günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Türkiye saatiyle 20.30 sularında Northrop Grumman’ın Kaliforniya’daki üretim tesisinden havalanan yüksek irtifalı Euro Hawk, tam 32.000 fit yüksekliğe ulaşarak, yaklaşık iki saatte Palmdale çölünün bir ucundan diğer ucuna uçmayı başardı.

Kaynak: defencetalk.com