_

30 Temmuz 2009 Perşembe

İngiletere'nin Afganistan Paketleri Düzenlemeden Geçecek

Irak'tan geri çekilme kararı ile birlikte İngiltere'nin, ağır zırhlı araçlardan oluşan ve son parçayı teşkil eden zırhlı araçlarını taşıyan son gemisi de yurduna döndü. Zırhlı araçlar, bakımdan geçtikten sonra, operasyonlara destek sağlamak amacıyla Afganistan'a gönderilecek.

Savunma Bakanlığı'na bağlı taşıma gemisi "Anvil Point", ülkenin Irak'daki operasyonlarında görev yapan araç ve ekipmanlarından oluşan yüküyle Southampton'daki Marchwood askeri limanına 24 Temmuz günü erken saatlerde demirledi.

Gemide bulunan araçlar arasında, güverteye bağlanmış, Afganistan'daki operasyonlar için üzerinde değişiklikler yapılacak olan Mastiff Zırhlı Personel Taşıyıcıları bulunuyor.

İngiltere'nin Irak'tan çekilmeye karar vermesinden bu yana tam olarak 4.000 ekipman konteynırı ve 600'den fazla askeri araç yurda geri dönüş yaptı. Bu araçlar, gerekli düzenlemelerin ardından ihtiyaç duyulan yerlere sevk edilecek.

SSM Geleceğe Yatırım Yapıyor

Geçmiş yıllarda çeşitli üniversitelerden ve bölümlerden stajyer öğrenciler alıp kurum içerisinde eğitim veren Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), bu yıl stratejisini değiştirerek stajyer öğrenci almak yerine daha fazla öğrenci için 5 günlük bir tanıtım ve bilgilendirme programı düzenliyor. 27-31 Temmuz 2009 tarihlerinde arasında düzenlenen ve “Öğrenci Tanıtım ve Bilgilendirme Programı” olarak adlandırılan etkinliğe; Başkent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe...devamı için tıklayın.

22 Temmuz 2009 Çarşamba

Rusya'dan İsrail'i Kızdıran Adım

Suriye ile Rusya deniz kuvvetleri arasında imzalanan anlaşma uyarınca Rusya, Suriye'nin Tartus limanında kalıcı bir deniz üssüne sahip oldu.Yaklaşık 10 geminin bu üsse konuşlandırılması ve Rusya'nın Karadeniz filosunun komutasının bundan böyle "Karadeniz ve Akdeniz komutanlığı" olarak faaliyet göstermesi kararlaştırıldı.
Suriye'deki üsten 4 denizi (Hint Okyanusu, Akdeniz, Kızıldeniz, Atlantik) kontrol edebeilecek olan Rus gemilerinin ilk ikisi olan Peter the Great ve Amiral Kuzetsov gemileri ocak ayında boğazlardan geçerek Suriye'ye gidecek.Rusya'nın bu kritik üs karşılığında Suriye'ye dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri olan s300 füzelerinden verdiği belirtiliyor. İsrail durumdan çok rahatsız.

2008 yılının eylül ayında Rusya ile suriye arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesiyle birlikte Suriye'nin tartıs limanında kurulacak askeri üs, Rusya'nın kendi toprakları dışındaki en modern ve sofistike deniz üssü olacak. Böylece Rusya'nın yüzyıllardır hayalini kurduğu sıcak sulara inme projesi de gerçeğe dönüşecek. Üssün 10 Rus savaş gemisine ev sahipliği yapabileceği belirtiliyor.

Kaynak: http://www.haber3.com/news_detail.php?id=491372

17 Temmuz 2009 Cuma

Mig 29 Savaş Uçaklarındaki Üretim Hatası

Rusya hükümeti, Mig 29’larda üretim hatasının olduğunu belirtti. Hatırlanacağı üzere Aralık 2008’de bir Mig 29 kazası meydana gelmiş ve kazanın ardından RAC-MIG şirketi üstü kapalı bir şekilde kanat diplerindeki paslanmanın çatlamalara sebep olduğunu ve kazanın bu yüzden meydana geldiğini belirtmişti.

Ancak Rus Hava Kuvvetleri’nin envanterinde alternatif uçakların olmaması sebebiyle Mig 29’ları bakıma alacak herhangi bir tasarı bulunmuyor.

Tamir planı ve kazayı önleyici tedbirler Rusya’ya ait. İran Hava Kuvvetleri (IAF) konuyla ilgili herhangi bir ana problemle karşılaşmadığını belirtti. Ayrıca IAF, Mig 29 alımı konusunda yeni bir pazarlığa girişmedi.

Bilgiler bugün Savunma Bakanı Shri AK Antoni tarafından yazılı cevap olarak Hindistan Parlementosu’nun zengin tabakasından Shri Prabhat Jha & Balavant Alias Bal Apte’ye verildi.
Kaynak: www.defencetalk.com

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Kremlin'de Büyük Uzlaşma

ABD ile Rusya, 5 Aralık 2009'da süresi dolacak olan, 1991'de imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (START1) yerini alacak yeni bir anlaşmanın taslak metni üzerinde uzlaştılar.

Medvedev ve Obama'nın, iki ülke heyetlerinin uzlaştığı çerçeve anlaşmasını bu akşam Kremlin'de açıklaması ve iki ülke müzakerecilerine, aralık ayına kadar anlaşmayı imzaya hazırlamaları konusunda talimat vermesi bekleniyor.

Kaynak: http://www.haber7.com/

Nükleer Güce Sahip Oldukları Resmen Bilinen Ülkeler

-ABD: START'ın öngördüğü sayım kuralları uyarınca Ocak 2009 itibarıyla ABD'nin 5 bin 200 nükleer savaş başlığının bulunduğu; kullanıma hazır 2700 (2 bini stratejik, 500 stratejik olmayan -taktik-) savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor.
Rusya ile ABD arasındaki 2002 Moskova Anlaşmasına (Stratejik Saldırı Silahlarının İndirimi Anlaşması-SORT) uyarınca iki ülkenin de kullanıma hazır savaş başlıklarını 2012'ye kadar 1700-2200'e indirmesi gerekiyor.
-RUSYA: Rusya'nın 14 bin civarında nükleer silahı olduğu tahmin ediliyor, ancak toplam silah deposu, taktik nükleer silahların tam sayısı hesaplanmadığı için kesin olarak bilinmiyor.
START 1 koşulları uyarınca, Rusya'nın nükleer savaş başlıklarını Temmuz 2008'e kadar 4138'e indirmesi gerekiyordu.
-FRANSA: Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) 1992'den bu yana taraf.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, denizaltı füzelerini bırakacağını ve havadan fırlatılan silahları üçte bir oranında azaltarak 290 savaş başlığına indireceklerini bildirmişti. Paris, Eylül 2008'e kadar savaş başlıkları yaklaşık 300'e indirmişti.
-İNGİLTERE: Nükleer silah deposunun, stratejik ve stratejik olmayan savaş başlıkları şeklinde 200'ü geçmediği tahmin ediliyor.
-ÇİN: Nükleer silah programına 1955'te başlayan Çin, 1964'teki başarılı nükleer denemesinden sonra 45 nükleer deneme daha yaptı.
Çin'in yaklaşık 400 stratejik ve taktik nükleer silahı olduğu, daha fazlasını üretmek için de malzemesi bulunduğu tahmin ediliyor.
NPT'ye 1992'de giren Çin, nükleer gücü olmayan ülkeye karşı nükleer silah kullanmayacağı yönünde resmi taahhütte bulundu.

Kaynak: www.haber7.com

Nükleer Güce Sahip Olduğu "İlan Edilen" Diğer Ülkeler

-KUZEY KORE: İlk nükleer denemesini Ekim 2006'da, ikincisini Mayıs 2009'da yaptı. NPT'den 1993'te çekilen Kuzey Kore, Mayıs 2009'dan sonra füze denemeleri de yaptı.
-HİNDİSTAN: Hindistan, kendini nükleer silaha sahip olarak resmen ilan etti. Yeni Delhi'nin en az 100 savaş başlığı üretecek kadar plütonyumu olduğu tahmin ediliyor.
Uluslararası Füze Malzemeleri Kuruluna göre Hindistan'ın monte edilmiş halde 50-60 savaş başlığı bulunuyor.
-PAKİSTAN: Pakistan'ın 30-50 atom bombası yapılacak kadar, 580-800 kg civarında zenginleştirilmiş uranyum deposu bulunduğu tahmin ediliyor. Nükleer Bilimler Bülteni'nin 2007'deki tahminlerine göre Pakistan'ın yaklaşık 60 savaş başlığı bulunuyor.

Hindistan da Pakistan da NPT'yi imzalamadı.

Kaynak: www.haber7.com

Resmen İlan Etmeyen, Ancak Nükleer Güce Sahip Olduğu Düşünülen Ülkeler

-İSRAİL: İsrail'in yaygın biçimde, büyük çapta nükleer silah gücü olduğuna inanılıyor, ancak kendisi bu konuda net bir açıklama yapmıyor.
Dimona reaktörünün plütonyum üretme kapasitesine dayanarak yapılan tahminlere göre İsrail'in tahminen 100-200 gelişmiş nükleer patlayıcı yakıtları bulunuyor.
İsrail resmi olarak, Orta Doğu'da nükleer silah sahibi olduğunu açıklayan ilk ülke olmayacağını ilan etmişti. İsrail, NPT'yi imzalamadı.
-İRAN: Nükleer gücü olmayan ülkeler arasında 1970'den beri NPT'de bulunan İran'ın, nükleer enerji elde etmek için olduğunu bildirdiği uranyum zenginleştirme programı var. Batılı güçler ise İran'ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor.

Kaynak: www.haber7.com

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Beklenen Açıklama Geldi!

Sayın Vecdi Gönül'ün yaptığı açıklamaya göre 1 Temmuz 2009 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde alınan kararlar şöyle;

I) Değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkili kılınmıştır.

Bu çerçevede,

1) F-16 Modernizasyonu Projesi'nde "TUSAŞ-Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii A.Ş." firmasının ana yükleniciliğinde, 1. Hava İkmal Ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nın imkan ve kabiliyetleri de kullanılarak F-16 uçaklarının modernizasyonu için sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
2) Mi 17 helikopetri ile yedek parçalarının depo seviyesi bakımlarının yapılmasına yönelik olarak Mi 17 helikopterleri depo seviyesi bakım projesi kapsamında "OBORONPROM UNITED INDUSTRIAL CORP." firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
3) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı fırkateynleri için 3 boyutlu arama radarı ihtiyacını karşılamak üzere, "ASELSAN A.Ş." firması ile tedarik ve entegrasyon için sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
4) Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın F-16 simülatörü ihtiyacını karşılamak üzere "HAVELSAN A.Ş." firması ile tam görev simülatörü tedariki için sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
5) Kundağı motorlu (K/M) namlulu alçak irtifa hava savunma silah sistemi projesi ile 35 km Ooerlikon Ateş İdare cihazı (AİC) modernizasyonu ve tedariki projesi kapsamında "ASELSAN A.Ş." firması ile tasarım ve geliştirme dönemi sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
6) Havadan taşınabilir 105 mm hafif çekili obüs projesi kapsamında,"Makina Ve Kimya Endüstrisi Kurumu" ile tasarım ve geliştirme dönemi için sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
7) Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Stabilize Makinalı Tüfek Platformu (STAMP) ihtiyacını karşılamak üzere, "ASELSAN A.Ş." firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
8) Tank Taşıyıcı Araç ve Römorku Projesi kapsamında, "HEMA Endüstri A.Ş." firması ile tank taşıyıcı araç ve römorku tedariki için sözleşme görüşmelerine başlanmasına,
karar alınmıştır.

II) Savunma Sanayii İcra Komitesi bu toplantısında ayrıca, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen çeşitli projeler kapsamında oluşan ihtiyaçların giderilmesi maksadıyla muhtelif sözleşme değişiklikleri yapılması ve kaynak tahsisi konularında müsteşarlığı yetkilendirmiştir.

III) Savunma Sanayii İcra Komitesi bunlara ilaveten, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelişen ihtiyaçları çerçevesinde "Araca Monta Multi-Spektral Sis Cihazı Projesi"nin Savunma Sanayii Müsteşarlığı sorumluluğunda başlatılmasına karar almıştır.

Savunma Sanayii İcra Komitesi Bugün Toplanıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında saat 15.00'te toplanacak olan komitenin, bazı önemli askerî tedarik projelerini sonuçlandırması bekleniyor. Gelişmeleri anında sizlerle paylaşacağım.

"Türkiye Süper Güç Oldu, ABD Baskı Yapamaz"

KKTC ve Kıbrıs Rum kesiminde temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mathiew Bryza, Kıbrıs konusunda tutumunu değiştirmesi için ABD’nin Türkiye’ye baskı yapmasını isteyen Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan’a, “Türkiye süper güç oldu, ABD baskı yapamaz” karşılığını verdi. Rum basınına göre, Rum Meclisi ve Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan, ABD’nin Türkiye’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumundan vazgeçmesi yönünde baskı uygulaması gerektiğini savundu. Bryza ise Türkiye’nin bölgede süper güç olduğunu ve ABD’nin bu ülkeye artık baskı yapamayacağını kaydetti. Bryza, Karoyan’la görüşmesinde, “ABD’nin Türkiye’ye baskı yapmasının mümkün olmadığını” ifade ederek, şunları söyledi: “ABD Türkiye’ye baskı yapamaz. Eğer 70’ler, 80’ler ya da 90’larda olsaydık olabilirdi, ancak şu anda kendi bölgesinde süper güç haline gelen Türkiye tamamen kendi gücüyle bağlıdır ve baskı yapmamız söz konusu değildir.” Bryza’nın bu sözleri üzerine Karoyan, “Türkiye’ye ABD tarafından baskı yapılamayacaksa kimse tarafından yapılamaz. Bu koşullar altında ne Kıbrıs sorununun çözümü ne de Türkiye’nin AB üyeliği mümkün olur” ifadesini kullandı.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDak ... 06.2009&b=“Turkiye super guc oldu, ABD baski yapamaz”&KategoriID=19&ver=22

TUSAŞ, F-16 Modernizasyonu Kervanına Pakistan’ı da Kattı

F-16’ların üretim ve modernizasyonu üzerinde önemli bir bilgi birikimine sahip olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), bu kapsamdaki faaliyetlerine dost ve kardeş ülke Pakistan’ın F-16’larını modernize ederek devam edecek. Pakistan Savunma Üretimi Bakanlığı ile 29 Haziran 2009 tarihinde Pakistan'ın Rawalpindi şehrinde düzenlenen törenle imzaladığı anlaşma çerçevesinde TUSAŞ, toplam 42 adet F-16 modernize edecek. Yaklaşık 75 milyon dolar değerindeki bu anlaşma kapsamında ilk uçağın modernizasyonuna 2010 yılının Ekim ayında başlanacak,...haberin devamı

Kaynak: http://www.milscint.com/haberdetay.asp?haberid=1243&hid=3