_

23 Şubat 2009 Pazartesi

Yerdeki Hesap Havaya Uymadı


Özel Kuvvetler helikopterlerinin göreve başlamasını engelleyen unutkanlığın ardından, İsrail firmasının ’ek bedel’ talebi çıktı.
Hürriyet, önceki gün Özel Kuvvetler için ’Yarasa’ programıyla modernize edilen helikopterlerde 2 yıllık gecikme yaşandığını ve ’unutkanlık’ yüzünden buna bir yıl daha eklendiğini yazmıştı. Haberin ardından gelen detaylı bilgiler, unutkanlığın yerini ve şeklini ortaya çıkardı.

Ek İşe, Ek Para Talebi
Buna göre, Savunma Sanayi Müsteşarlığının ana yüklenici olarak görevlendirdiği TAİ, İsrailli Elbit firmasına helikopter görev bilgisayarını, Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) firmasına da, bu görev bilgisayarı ile eşgüdümlü çalışacak görev destek sistemini üretme işini verdi. Elbit firmasına üreteceği görev bilgisayarıyla ilgili bilgiler verilirken, görev destek sistemiyle uyum sağlaması konusunda gereken özen gösterilmedi. Sonunda, görev bilgisayarı ile destek sistemi arasında uyumsuzluk ortaya çıkınca, İsrailli Elbit firmasından sorunun giderilmesi istendi. Ancak İsrailli firma, bunun ek iş olduğunu belirterek ek bedel talep edince çalışmalar yavaşladı.

Uçuyor Ama...
Şu anda ’Yarasa’ programı uygulanan helikopterler uçabiliyor; ama görev bilgisayarı ile destek sistemi tam uyumlu değil. Bu nedenle pilot yerde yaptığı uçuş planlarını helikopterin görev bilgisayarına aktaramıyor. Pilot, yerde iken yaptığı uçuş planlarını helikopterin ekranında görüyor, uçtuğu yeri öğrenebiliyor ama bu bilgileri görev bilgisayarına otomatik olarak yükleyemiyor. Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11062551.asp?gid=229

22 Şubat 2009 Pazar

’Unutma’dan 3. Yıl Rötarı

Karanlıkta da uçabildiği için "Yarasa" adı verilen ve daha önce 2 yıl geciken helikopter modernize projesi unutkanlık yüzünden de 1 yıl kaybetti. Böylece, bordo berelilerin helikopterinde 3 yıllık bir rötar meydana geldi.
BORDO Berelilerin helikopterine uygulanan "Yarasa" programında unutkanlık yüzünden bir yıllık gecikme yaşandığı iddia edildi. Helikopterin gece dahil her hava şartında uçmasını sağlayan proje bu gecikmeyle toplam üç yıllık rötar yapmış oldu. Özel kuvvetler için 1996 yılında özel bir program geliştirildi. Dört adet UH-60 tipi Blackhawk helikopterinin her hava şartında uçabilecek şekilde modernize edilmesi projesine, karanlıkta da uçulabileceği için "Yarasa" adı verildi. Programı tamamlama görevini 2002 yılında TAI (Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) üstlendi. Mayıs 2003’te yürürlüğe giren programın 47 ay yani yaklaşık dört yılda bitirilmesi öngörüldü. Takvime göre 2007 Nisan’da bitmesi gereken program iki yıl gecikti.


Vahim Eksiklik Son Anda
2008 yılı sonunda teslim edilir gözüyle bakılan projede son anda vahim bir eksiklik tespit edildi. İddialara göre pek çok farklı elektronik sistemin entegre edilmesiyle oluşan Yarasa programında "planlama istasyon modülü" adı verilen bir parça unutuldu. Modülün üreticisi Savunma Teknolojileri Mühendislik, teslimatın zamanında yapıldığını savundu. Önce iddiaların asılsız olduğunu savunan ve programın Şubat ayı sonunda hazır olacağını kaydeden TAI yetkilileri, sonra ağız değiştirerek "Çalışmalar devam ediyor" demekle yetindiler. "Yarasa" konfigürasyonlu birinci helikopter ilk uçuşunu 20 Eylül 2007’de gerçekleştirmişti.


Gece Görüşten, Hava Radarına
Helikopterlere gece görüş, her hava şartında radarla uçuş, menzil artırımı, hava radarı, pilot kaskına entegre gece görüş cihazı gibi özellikler kazandırılıyor. Konvansiyonel kokpitler bu projeyle "Glass kokpit" adı verilen dijital sisteme dönüştürülüyor.


Kim Hangi Sistemleri Yüklendi
STM firması Görev Destek Sistemini, ASELSAN U/VHF Radyo, FLIR, INS/GPS, CMFD sistemlerini üretti. Amerikan firması Sikorsky Otomatik Uçuş Kontrol Sistemini(AFCS) Amerikan Robertson firması ek yakıt tankı sistemini helikoptere ekledi. İsrail’li Elbit firması Aviyonik Birleştirmeyi üstlendi. Kaynak: hurriyet.com.tr

16 Şubat 2009 Pazartesi

Ruslar'ın Çok Gizli "Gözleri"

Rusya'nın bir süre öncesine kadar "çok gizli" tutulan ve varlığı dahi bilinmeyen "Uzay Gözlem Merkezi" sır olmaktan çıktı.
İşte Tacikistan'daki Uzay Gözlem Merkezi'ne ait fotoğraflar:
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=20341&rid=2
Uzay programları kapsamında uzay araçları ve pek çok uyduya sahip Rusya'nın, tüm bu araç ve uyduları takip ettiği Rus ordusunun kontrolündeki "Uzay Gözlem Merkezi" yarım asırdır varlığı dahi bilinmeyen bir merkez olarak kaldı.
Kazakistan'da bulunan tüm uzay uçuşlarının yapıldığı Baykonur Uzay Üssü gibi "Uzay Gözlem Merkezi'de aslında Rusya topraklarında değil.
Tacikistan'ın en ıssız noktasında bulunan merkezde çok sayıda teleskop uzayı gözlüyor, Dünya yörüngesinde ve dışındaki uydu hareketlerini takip ediyor.
Yeraltındaki kontol merkezinde ise 24 saat aralıksız çalışmalar sürüyor. Böylelikle Dünya yörüngesi'nde "kuş uçsa" Rus ordusu haberdar oluyor.
Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü ise, birçok fırlatma rampası, 5 kontrol kulesi , 9 kontrol merkezi ve 1.500 km uzunlukta bir füze deneme alanına sahiptir. 2 Haziran 1955'te hizmete giren üssün genişliği kuzeyden güneye 80 km, doğudan batıya 130 km kadardır. Yapımı yaklaşık 2.5 yıl sürmüştü.
Tacikistan'daki merkez hakkında ise bu kadar detaylı bilgiler, medyada henüz yer almıyor. Kaynak/Devamı

İngiliz Ve Fransız Nükleer Denizaltıları Çarpıştı


Fransız denizaltısı Le Triomphant'ın 3 Şubat gecesi İngiliz denizaltısı HMS Vanguard'la çarpıştığı açıklandı. Olayın detayları hakkında bilgi verilmezken Le Triomphant'ın kendi imkanlarıyla bağlı olduğu üsse döndüğü, Vanguard'ın ise çekilek zorunda kaldığı belirtildi. Çarpışma sırasında Fransız denizcilerin büyük bir gürültü duydukları, ve Fransız denizaltısının sonarını kaybettiği açıklandı. Nükleer güçle çalışan her iki denizaltıda toplam 250 denizci var.
ileti:erdem@SSF

Rus Donanması 10 Somalili Korsanı Yakaladı

Somali vatandaşı 10 korsanın bulunduğu üç küçük tekne ele geçirildi
Rus nükleer savaş gemisi Piotr Veliki, Aden Körfezinde Somali kıyıları yakınında 10 Somalili deniz korsanını yakaladı.
Rus donanması sözcüsü Igor Dygalo, Piotr Veliki'nin, içinde Somali vatandaşı 10 korsanın bulunduğu üç küçük tekneyi ele geçirdiğini belirtti.
Sözcü, "uyuşturucunun etkisi altındaki bu kişilerle" birlikte, makineli tüfekler, bombaatarlar, antipersonel mayınlar, uydu destekli navigasyon aleti, 500 gram uyuşturucu ile şeker ve pirinç torbaları ele geçirildiğini belirtti. Korsanların sorgulandığı kaydedildi.
Öte yandan Uluslararası Denizcilik Bürosu, ağır silahlı korsanların Somali açıklarında son iki günde 6 gemiye saldırdığını, gemilerin bu saldırılardan kurtulmayı başardıklarını bildirdi.
Saldırıya uğrayan gemilerin, Hint, İngiliz, Yunan, Filipin ve Singapur gemileri olduğu, diğer geminin hangi ülkeye ait olduğunun bilinmediği kaydedildi. Kaynak/Devamı

İran, Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Üretti


Sistem aynı anda birden çok hedefe kilitlenerek, söz konusu hedefleri çok uzak noktadayken imha edebiliyor
TAHRAN - İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, uzun menzilli hava savunma sistemi ürettiklerini açıkladı.
Neccar, Tahran'daki savunma sanayi ürünleri fuarında yaptığı açıklamada, yeni bir hava savunma sistemi geliştirdiklerini ifade ederek, "İranlı bilim adamları ve uzmanların geliştirdiği uzun menzilli hava savunma sisteminin yüzde yüz yerli malı olduğunu" belirtti.
İranlı Bakan, sistemin aynı anda birden çok hedefe kilitlenerek, söz konusu hedefleri çok uzak noktadayken imha edebilme özelliğine sahip olduğunu kaydetti.
Karadan karaya, havadan havaya yeni füzeler de ürettiklerini belirten Neccar, savunma sanayisinin son ürünlerine ilişkin daha sonra ayrıntılı açıklama yapılacağını ifade etti.
Neccar, İran'ın askeri gücünün savunma ve caydırıcılık esasına dayandığını sözlerine ekledi.
Bu arada, Rus yapımı S-300 füzelerini kapsayan uzun menzilli hava savunma sistemleriyle ilgili olarak taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğü
belirtildi.
Rusya, 2007'de 700 milyon dolar karşılığında orta menzilli hava savunma sistemi olan Tor-M1 füzelerini İran'a satmıştı.
Avrupa ülkeleri ve ABD'nin askeri alanda da ambargo uyguladığı İran, son yıllarda yerli savunma sistemlerine ağırlık vererek ordunun ihtiyaçlarını yerli üretimle karşılamaya çalışıyor.
Savaş uçakları, taarruz helikopterleri, orta büyüklükte deniz altı, savaş gemileri, tank ve elektronik harp malzemesi üreten İran, yaklaşık 2 bin kilometre menzilli Şahap-3 ve Sicil füzelerine sahip.
Savaş uçakları başta olmak üzere Rus yapımı diğer silahlar, İran'ın savunma sistemlerinin bir bölümünü oluşturuyor.

4. Kabil Yolu


Afganistan’da bugüne kadar 3 defa değişik komutanlık görevlerini yüklenen ve 5 bine yakın askerini gönderen Türkiye, 4’üncü defa komutan olmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin Kabil Bölge Komutanlığı görevini üstlenmesiyle beraber bu ülkedeki asker sayısında da artış bekleniyor.
TÜRKİYE, Ağustos 2009’da Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti (ISAF) Kabil bölge komutanlığını devralmayı planlıyor. Terör örgütü PKK ile yürütülen mücadeleyi gerekçe göstererek Afganistan’daki asker sayısını arttırmaya yanaşmayan Türkiye, bu kararını rafa kaldırmış olacak. Afganistan’da bugüne kadar 3 defa değişik komutanlık görevlerini yüklenen ve 5 bine yakın askerini bu ülkeye gönderen Türkiye, 4’üncü defa komutan olmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin bu defaki hazırlığı siyasi etkisiyle öncekilerden farklı görülüyor. Türkiye’nin Kabil Bölge Komutanlığı görevini üstlenmesiyle beraber bu ülkedeki asker sayısında da artış bekleniyor.
Vardak’ta imar timleri olan Türkiye’nin 826 askeri bulunuyor. Türkiye komutayı üstlenince bu rakamın bine ulaşacağı öngörülüyor.
Afganistan, George Bush’tan başkanlık görevini devralan Barack Obama’nın gündeminde en üst sırada yer alıyor. Irak’tan hızla çekilmeyi savunan Obama, Afganistan’a daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyor. Bu nedenle Bush tarafından sık sık dile getirilen asker artırımının acilen gerçekleşeceği belirtiliyor. Afganistan’da Taliban’a karşı sürekli olarak mevzi kaybeden ABD, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkeden Afganistan’a daha çok asker göndermesini istedi. Bu taleplere dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ’hayır’ yanıtı vermişti. Kaynak/Devamı

Korsana Karşı SAT Timi


Gemilerin korkulu rüyası haline gelen Somalili korsanlara karşı görev yapacak 219 kişilik Türk birliğine, 6 SAT komandosu da katılıyor. TSK'nin gözbebeği SAT'lar, yarın bölgeye hareket ediyor..Somali'de büyük bir tehdit haline gelen deniz korsanlarına karşı, Türk ordusunun en gözde birliği SAT komandoları mücadele edecek. 6 personelden oluşan Sualtı Taarruz Timi yarın Aden Körfezi'ne gidiyor. SAT'lar, 4 ay boyunca bölgede görev yapacak. Aden Körfezi'ne gidecek uluslararası askeri güce katılan Türkiye'nin 219 askeri arasında 6 sualtı taarruz komandosu da yer alıyor. SAT komandoları yarın TCG Giresun Firkateyni'yle bölgeye hareket edecek. Komandoların görevi, korsanlarca ele geçirilmiş bir gemiyi çok kısa bir sürede kuşatarak rehin alınan yolcuları kurtarmak olacak. 1996'daki Kardak krizinde yaptıkları operasyonla isimlerini duyuran SAT komandoları 4 branşta 47 farklı kurs alıyor. 40 kilometre yüzebiliyorlar. Bu da Mersin'den Kıbrıs'a kadar bir mesafe anlamına geliyor. 6 ay boyunca dalış ve balıkadam eğitimi alan SAT adayları, havada, karada ve denizde görev yapabiliyor. Ancak bu zorlu eğitimler sırasında zaman zaman şehit de veriliyor. Geçen yıl "Cehennem Haftası"nı Eğirdir Davraz Dağı'nda geçiren bir üsteğmen, tipi altında, çantasının kopan ipini bağlamak için durduğunda rüzgar ve ayazın vücudundaki teri aniden soğutmasıyla donarak şehit olmuştu.
Nasıl eğitiliyorlar?* Bir grup SAT en az 3 saatliğine denizin ortasına bırakılıyor. Üç saat sonra bir Zodyak durmadan süratle yanlarından geçiyor. Zodyaka tutunabilenler kurtuluyor. Tutunamayanlar ise 3 saat daha beklemek zorunda.
* Her türlü doğa koşulunda var olmak zorunda olan SAT'lara kurbağa yediriliyor. Kurbağayı yiyemeyenler 100 şınavla cezalandırılıyor.
* Cehennem Haftası denilen 7 günlük dönemde helikopterle bilmedikleri bir yere atılıyorlar. Ellerinde yalnızca iki günlük kumanyaları ve bir de haritaları olan SAT'lara telsizle görevler veriliyor. Yürüyerek birliklerine dönmek zorunda olan SAT'lara çoğu zaman pusu da kuruluyor.

Türkiye'den Büyük İhracat


Körfez ülkelerine 34 adet sahil güvenlik botu satışı yapılacak. Hangi ülkelere satılacağı IDEX-2009 Savunma Sanayii Fuarı'nda açıklanacak.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi'de 23 Şubat'ta başlayacak olan IDEX-2009 Savunma Sanayii Fuarı, Türk firmalarının üç önemli ihracat anlaşmasına sahne olacak.
Bu anlaşmalar arasında Yonca-Onuk firmasınca bir Körfez ülkesine yapılacak olan 34 sahil güvenlik botu satışı da var.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Yonca-Onuk firmamız Körfez ülkelerine 34 tane sahil güvenlik gemisi satıyor bunun imzasını atacağız. Diğer taraftan ROKETSAN, bazı toplar ve roketlerin Körfez ülkelerine satılması ile ilgili bir anlaşma imzalayacak. Üçüncü imzalayacağımız anlaşma da gemilerdeki haberleşme sistemi olan GENESİS'in yurt dışına ve Körfez ülkelerine satılmasıyla ilgili anlaşmadır." dedi.
İhracatın hangi ülkelere yapılacağı sır gibi saklanıyor.
Bu ülkelerin ismi IDEX-2009 Savunma Sanayii Fuarı'nda açıklanacak. Kaynak/Devamı

10 Şubat 2009 Salı

Rusya Ve Belarus'tan Ortak Füze Kalkanı

Rusya ile Belarus'un, Polonya ve Litvanya sınırındaki hava savunma sistemlerini birleştirmeyi planladığı bildirildi.
Moskova'daki Bölgesel Güvenlik Grubu Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ''Rusya ve Belarus'un birleşik hava savunma sistemi, Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütünün (OGAÖ) hava savunma sisteminin bir parçası haline gelecek'' dedi.
Bordyuja Ermenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın da üyesi olduğu OGAÖ çerçevesinde, Rusya-Belarus, Rusya-Ermenistan ve Orta Asya olmak üzere üç bölgesel hava savunma sistemi oluşturmayı düşündüklerini söyledi.
Batılı analistler, Rusya'nın eski Sovyet Cumhuriyetleriyle Polonya sınırından Çin sınırına kadar olan bölgede füze kalkanı kurma planının, ABD'nin doğu Avrupa'daki füze kalkanı planına misilleme amacı taşıyor olabileceğini belirtiyorlar.
Rusya'nın bu hamlesinin füze kalkanı konusunda ABD ile görüşmelerde elini daha da güçlendireceği belirtilirken, Kırgızistan geçen salı günü, başkent Bişkek yakınındaki Amerikan üssünün kapatılacağını açıklamıştı.
Kaynak: haberler.com

Rusya'dan Rekor Silah Satışı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya'nın Sovyetler Birliği sonrası dönemin silah satış rekorunu geçen yıl kırdığını, ancak küresel ekonomik krizin bu piyasadaki paylarını tehdit ettiğini söyledi.
Medvedev, Rus silah şirketi üst düzey yetkililerini kabulünde yaptığı açıklamada, Rusya'nın 2008 yılında 8,35 milyar dolarlık silah satışıyla, bu alanda önceki yıla kıyasla yüzde 10'luk bir artış sağladığını belirtti.
Küresel krizin bütün dünyayı olumsuz etkilemesinden dolayı bu yılın kolay geçmeyeceğinin çok açık olduğunu belirten Medvedev, ''Geçen yıl başardığımız şeyleri korumak için, bazı alanlarda da işbirliği seviyesini geliştirmek için daha fazla çalışmalıyız'' diye konuştu.
Medvedev, yurt dışına satılan silahların çok iyi kalitede olması ve sözleşmedeki maddelere çok sıkı bir şekilde uyulması gerektiği uyarısında da bulundu.
Cezayir, Rusya'dan satın aldığı Mig-29 savaş uçaklarını, çok düşük kalitede olduğu gerekçesiyle geçen yıl iade etmişti. Devamı

Aselsan, TSK İçin Önemli Buluşlara İmza Atıyor

Savunma sanayiinde insansız sistemlerin yeri ve önemini dikkate alan Aselsan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı doğrultusunda çok önemli buluşlara imza attı. Başta terörle mücadele ve asimetrik savaş şartları olmak üzere keşif-gözetleme-istihbarat, savunma, lojistik destek görevlerinde her türlü şartta çalışabilen insansız sistem çalışmasında büyük mesafe kaydetti. İnsansız sistemlerin, askeri personel için rutin, zor ve tehlikeli görevlerde, korkma, çekinme, yorulma gibi unsurları bertaraf etmesi sebebiyle her geçen gün cazip hale geldiği belirtiliyor.

İnsansız sistemler konusunda da TSK'nın dışa bağımlılığını en aza indirmeyi hedefleyen Aselsan'ın üzerinde çalıştığı insansız sistemlerin ortak özelliğini ise, uzaktan kontrol edilebilmeleri, kendi başına karar verebilmeleri, uygulama yeteneğine sahip olabilmeleri ile her şarta göre, değişik ebatlarda üretilebilmeleri oluşturuyor. Bu araçlar, karada kontrol için "İzci", savaş aracı "Gezgin", havada "Balonlu Keşif Gözetleme Sistem" ile denizde "Denizci Sualtı" ve "Denizci Suüstü insansız Araçlar" olarak sıralanıyor. Devamı

Kıbrıs Rum Kesimi'nde İngiliz Uçağı Düştü

Ağrotur İngiliz Üssü’nde “Harrier” tipi askeri bir uçağın düştüğü, uçaktaki iki pilotun ise fırlatma koltuklarını çalıştırarak kurtuldukları bildirildi.
Rum radyosunun haberine göre, İngiliz Üsler Sözcüsü konuya ilişkin açıklamasında, sözkonusu uçağın eğitim amacıyla Kıbrıs’ta bulunduğunu ve kazanın tatbikat uçuşu sırasında gerçekleştiğini ifade etti.
Uçağın iki pilotunun hafif yaralandıklarını ve askeri hastanede tedavi altına alındıklarını söyleyen Sözcü, kazanın nedeniyle ilgili araştırmanın ise sürdüğünü kaydetti.
Kaynak: airporthaber.com

Türk Askeri Aden Körfezi'ne Gidiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için Hükümete 1 yıl süreyle yetki veren Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulda kabul edildi.
Bölgeye gidecek Türk askeri, ticaret gemilerine refakat ve koruma sağlayacak, korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun yapanların saldırısına uğrayan ticaret gemilerine yardım edecek, gerektiğinde bu kişileri yakalayacak, gözaltına alacak, sorgulayacak, delil toplama dahil her türlü adli kolluk işlemlerini yapacak, bu kişilerin kullandığı deniz araçlarına müdahale edecek, durduracak, etkisiz hale getirecek ve el koyacak.

TBMM, Genel Kurul'da kabul edilen bu tezkereyle, 1950'den bu yana yurt dışına asker göndermek için 23. kez izin aldı. Devamı

9 Şubat 2009 Pazartesi

İngiltere'nin Yeni Zırhlı Mayın Koruma Aracı: Cougar Ridgback 4×4

Birleşik Krallık ordularının hem Afganistan'da hem de Irak'ta aktif rol üstlenmesi sebebiyle, yollara döşenen mayınlardan korunması için geliştirilen 4 tekerlekten çekişli yeni aracı Cougar Ridgback görücüye çıktı. Güney Carolina'da bulunan Force Protection Industries Incorporated tarafından üretilen araç, Caterpillar markasına ait C-7 dizel motorun takılmasıyla 330 hp güce ulaşıyor. Kaynak/Devamı

ABD'nin Yeni İnsansız Küçük Kuş (ULB) Helikopteri

Boeing tarafından meydana getirilen yeni insansız küçük helikopter, aslında MD-530F tek türbünlü helikopetrin modifiye edilmiş şekli. Bu araç hem insanlı hem de insansız kullanım için tasarlandı.ULB; çift pilotlu, tek pilotlu veya insansız uçuş operasyonları için programlanmış.Yük taşıma kapasitesinin fazla oluşu, helikopterin yüksek yeteneğe sahip sensörlerini kullanarak uzun süre dayanıklılık isteyen gözetleme, keşif gibi görevlerden başarıyla sıyrılmasını sağlıyor. Kaynak/Devamı

Nurol, 600 Suudi Zırhlısını 540 Milyon Dolara Yeniliyor

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'ın zırhlı araçlarını modernize eden Nurol Holding'e bağlı FNSS Savunma Sanayi'nin Riyad tesislerini gezdi. FNSS iki ayrı projeyle 600 adet M113'ü modernize edecek..Suudi Arabistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile başkent Riyad'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki FNSS Savunma Sanayi Tesisleri'ni ziyaret etti. Gül'e, Suudi Savunma ve Havacılık Bakan Yardımcısı Prens Halit eşlik etti. S. Arabistan Kara Kuvvetleri'ne ait M113 adlı zırhlı araçların modernize edildiği Al Kharj'daki tesisleri 2004 ağustosundan bu yana Nurettin Çarmıklı'nın başkanlığını yaptığı Nurol Holding'e bağlı FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. işletiyor. FNSS yetkililerinin verdiği bilgiye göre, şirket Suudi Arabistan'da 300 adet M113'ün modernizasyonu projesini 6 yıllığına üstlendi. 210 milyon dolarlık projenin süresi, 2010 ağustosunda dolacak. Suudi personeli Ankara'da eğitip, Türkiye'den de personel getiren FNSS, her bir M113'ü 700 bin dolara modernize etti. Yine 300 araçlık 330 milyon dolar cirolu yeni proje de onaylandı. Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce iki ülke savunma sanayindeki işbirliğine de büyük önem verdiğini ifade ederek, bu alanda da önemli görüşmeler yapılacağını bildirmişti. Kaynak/Devamı

7 Şubat 2009 Cumartesi

Rus Hava Kuvvetlerinin Mig-29'ları

Rus Kommersant gazetesi, Rus ordusunda yaşanan bir sorunu öne çıkarıyor. Buna göre, Rusya hava kuvvetlerine bağlı 200 adet Mig-29 savaş uçağı, bir askeri operasyonun gerektirdiği görevleri yerine getirmek bir yana, havalanacak durumda bile değil. Haberde, Savunma Bakanlığı’nın bunu ilk defa itiraf ettiği, bu durumda ülkenin vurucu güçlerinmin neredeyse üçte birinin eskidiğinin anlaşıldığı belirtiliyor. Uzmanlar, yüzlerce uçağı artık ıskartaya çıkarma zamanı geldiği görüşünde.
Alıntıdır: trmilitary.com

Azeri Pilotları Eğitiyoruz

Azeri Hava Harp Okulu müfredatının Türk Hava Harp okulu müfredatına uygun olarak düzenleneceği açıklandı.
14 Mart 2008 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı ve Azerbaycan Savunma Bakanlığıarasında imzalanan eğitim anlaşmasının Bakanlar kurulu tarafından onaylanmasıyla Türk Hava Kuvvetleri subaylarının Azerileri eğiteceği belirtiliyor. Bu kapsamda Azeri ögrenciler liderlik, yönetim ve komuta eğitimi alırken, anavatan, bayrak sevgisi, dürüstlük, cesaret, sadakat ve itaat gibi değerleri kazanacaklar. Eğitimin Azeri Türkçesiyle olacağı okulda Türk askerleri danışman olacak yer alacak. Kaynak/Devamı

6 Şubat 2009 Cuma

Askerlik Yasası Değişti


Askerlik Kanununda değişik yapılmasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
ANKARA - Yasaya göre, terörle mücadelede şehit olanların bütün çocukları ve kardeşleri askerlikten muaf olabilecek. Terör olayı dışındaki şehitlerin ise bir kardeşi bundan yararlanacak. Astsubay üstçavuş ve kıdemli üstçavuş rütbe bekleme süresi, 3 yıldan 6 yıla çıkartılacak.
Genel Kurulda, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı'nın Askerlik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi ile GATA Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tasarı, temel kanun olarak iki bölüm halinde görüşüldü.
Yasaya göre, çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden kazananların askerlik işlemlerine, vatandaşlığı kaybettikleri tarihteki durumlarına göre devam edilecek.
Askerlik hizmetini yerine getirirken ölen, akıbeti meçhul kalan, hakkında gaiplik kararı alınan veya maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanların; baba ve annesinin müşterek olarak talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerden biri, istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındaysa terhis edilecek.
Baba veya annesinin müştereken anlaşamadıkları veya her ikisinin de ölmüş olması durumunda; öncelikle silah altında olan kardeşi varsa, istekli olması halinde terhis edilecek. Silah altında kardeşi yoksa...devamı

Hayreddin’in Torunları Korsan Avında


TÜRKİYE, denizcilerin korkulu rüyası haline gelen Somalili korsanlara müdahale için Aden Körfezi’ne asker gönderiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askerler bölgedeki uluslararası deniz kuvvetlerine bir yıl süreyle destek verecek. Aden Körfezi’ne gidecek ilk gemi Giresun Fırkateyni olacak.
Tezkereye göre Türk askeri korsanlık ve silahlı soygun yaptığından şüphe duyulan ticaret gemilerini telsizle sorgulamak, bayrak devletinin rızası halinde bu gemilere çıkmak, geminin bayraksız olması durumunda uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde müdahalede bulunmakla görevli olacak. Ticaret gemilerine refakat ve koruma sağlayacak olan askerler saldırıya uğrayan gemilere de yardım edecek. Korsanları gerektiğinde yakalayıp gözaltına alacak olan askerler araçlarına müdahale etmek, durdurmak, etkisiz hale getirmek ve el koymak, bu amaçlarla şartların gerektirdiği ölçüde güç kullanmakla da sorumlu olacak. Kaynak/Devamı

5 Şubat 2009 Perşembe

ASELSAN, Ürettiği İlk Milli Radarı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Teslim Etti


Türkiye'nin ilk milli hava savunma radarının Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslimi, Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu ve Aselsan REHİS Grup Başkanı Ergun Bora'nın da katılımlarıyla gerçekleşen imza töreni ile gerçekleşti.
ASELSAN'ın 4,5 yıl gibi kısa bir sürede geliştirdiği özgün hava savunma radarı (HSR), 20-23 Aralık 2008 tarihleri arasında helikopterler ve savaş uçakları kullanılarak gerçekleştirilen yoğun testleri başarıyla geçmişti.
HERİKKS (Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sistemi)'in, ana arama radarı olarak kullanılacak olan HSR'nin en dikkat çekici özelliklerinden birisi faz dizili antenin yükselişte elektronik tarama özelliği ile üç boyutta hedef arama ve takip yaparak iz tabanlı hava resmi oluşturması. Ayrıca radar, çok fazla hava hedefini aynı anda izleme, ani manevralar yapmaları halinde dahi hedefleri kesintisiz takip etme, dost tanıma özelliğiyle hedefi teşhis etme, hedefleri otomatik sınıflandırma, hedef bilgilerini komuta kontrol sistemine telsiz aracılığı ile otomotaik olarak aktarma" gibi gelişmiş yeteneklere sahip.
Özellikle üs, liman, endüstri merkezleri gibi kritik bölgelerin hava savunmasında kullanılabilecek olan radar, 40 kilometre arama menziline, 10 kilometre irtifa kapsamasına sahip olup, takipte 30 kilometreye çıkıyor.
REHİS Grup Başkanı Ergun Bora; Aselsan'ın bundan sonraki hedefleri arasında, "2009 SERDAR Sahil Gözetleme Radarı, 2011 TİHA SAR, 2011 Gemi Arama Atış Kontrol Radarı, 2012 Hava Savunma Sistemleri Arama ve Atış Kontrol Radarı, 2014 Uydu SAR, 2016 Çok Fonksiyonlu Faz Dizili Radar" projeleri bulunduğunu kaydetti.

Milli Tüfeğin İhracatı Hedefleniyor


Tasarım ve geliştirme sözleşmesi geçtiğimiz günlerde imzalanan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni piyade tüfeği Milli Modern Piyade Tüfeği (MMPT), hedefi ilk vuruşta saf dışı etmek için tasarlandı. Tüfeğin seri üretim aşamalarına, KOBİ’lerin de katılması planlanıyor.
MMPT’nin ana sözleşmesi geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında, alt yüklenicilik sözleşmesi de MKEK ile Kalekalıp Makine ve Kalıp Sanayi arasında imzalanmıştı.
İhraç edilecekTamamen milli imkânlarla geliştirilecek olan, bu sayede de kullanım anlamında herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayacağı bildirilen tüfeğin, ilk vuruşta saf dışı bırakma etkisi yüksek bir silah sistemi olması hedefleniyor. Projenin, TSK uzmanlarıyla yakın işbirliği içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. MMPT’nin seri üretim safhasında, yan sanayi ve KOBİ’lerin projeye aktif olarak katılımı da planlar arasında bulunuyor. Ortaya çıkacak tüfeğin, kendi sınıfının en gelişmişlerinden birisi olması ve ilerleyen dönemlerde dış pazarlara da ihraç edilmesi hedefleniyor. MMPT Projesi, iki dönemden oluşuyor. Taraflar arasında imzalanan sözleşmeler, ilk dönemi kapsıyor. İkinci dönem için ise ayrı sözleşmeler imzalanması öngörülüyor. Proje kapsamında, TSK ve emniyet teşkilatındaki silahlar incelenerek personelin nelere ihtiyaç duyduğu saptanacak. Projenin 17 ay sürmesi planlanan ilk aşamasında 50, 13 ay sürmesi planlanan ikinci aşamasında da 150 olmak üzere toplam 200 adet tüfek üretilecek. Pilot kafile üretimini kapsayan bu dönemin tamamlanmasını müteakip, imzalanacak yeni bir sözleşmeyle de seri üretim dönemine geçilmesi planlanıyor. MMPT’nin, başta 5.56 milimetrelik mühimmata uygun olarak tasarlandığı, daha sonra mevcut piyade tüfekleri gibi 7.62 milimetrelik mühimmata uygun hale getirildiği bildirildi.

Milli Piyade Tüfeği Sözleşmesi İmzalandı


TÜRK Silahlı Kuvvetleri'ne gece-gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında hizmet verecek olan 7.62 mm Milli Modern Piyade tüfeğinin tamamen milli imkanlar dahilinde üretilmesi için MKE ile sözleşme imzalandı. Makina Kimya Endistrisi Kurumu (MKE) Kırıkkale Destek İşletmesi'ndeki imza törenine, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Kırıkkale Milletvekilleri Mustafa Özbayrak, Turan Kıratlı, Kırıkkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkanı Yardımcısı Ali Danış, MKE Kurumu Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, Milli Savunma Bakanlığı Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Makine Kalıp San. A.Ş Genel Müdürü Osman Okyay, MKE Fabrika müdürleri ve kurum mensupları katıldı. Testlerin başarıyla tamamlanan silahın üretimi 30 ayda bitecek. 7.62 mm Milli Modern Piyade tüfeği tasarım ve geliştirme projesine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MKE Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, Kalekalıp Makine Kalıp San A.Ş ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Murad Bayar imza koydu.

26 Jandarma Helikopterinin Görev Destek Sistemini STM geliştirecek


Jandarma Helikopter Modernizasyonu Projesi kapsamında, STM A.Ş., ASELSAN A.Ş.’nin alt yüklenicisi olarak 26 Adet Helikopter için Görev Destek Sistemi (GDS) sağlamak üzere teklif verdi. Ana programın takvimi göz önüne alınarak, ASELSAN üst yönetimi ile STM üst yönetiminin imzayı beklemeden teknik çalışmalara başlamak üzere karar almasının ardından STM’nin iş teklifi ASELSAN Yönetim Kurulu tarafından onaylandı. GDS, pilotların ve uçuş personelinin görev çevrimi içerisinde göreve ilişkin yürüttükleri faaliyetleri bilgisayar ortamında yapmalarına imkan tanıyarak, personelin iş gücü ihtiyacını azaltmayı ve görevin ana hedeflerine odaklanmayı sağlayacak. Kaynak

BMC Teslimatlarda Hız Kesmiyor


Savunma sanayimizde yurt içi projelerde olduğu kadar ihracat çalışmaları ile de gündemden düşmeyen BMC Sanayii Ve Tic. A.Ş. bu kapsamda bir başarının altına daha imzasının atmayı başardı. Gerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerekse dost ve müttefik ülke ordunlarının taktik tekerlekli araç ve lojistik destek aracı ihtiyacını...devamı

B-1B'lere Yeni Yazılım


Stratejik bombardıman kabiliyetinin önemli bir unsuru olan B-1b Lancer'lerini yenilemeye devam eden Amerikan Hava Kuvvetleri, son olarak bu uçakların yazılımlarına el attı. 3 Şubat tarihinde bir açıklama yapan Boeing firması, B-1B yazılımlarının yenilenmesine yönelik olarak Amerikan Hava Kuvvetleri ile 45 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzaladığını duyurdu. 2003 yılında B-1B'lerin modernizasyonu için başlatılan bir program kapsamında imzalanan bu sözleşme ile 66 adet ...devamı

4 Şubat 2009 Çarşamba

Obama'dan Rusya'ya Nükleer Silahlarda Yüzde 80 İndirim Önerisi haberi


ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Rusya'ya nükleer silah stoğunun yüzde 80 indirimini öngören yeni bir anlaşma önereceği açıklandı. Eski başkan George W. Bush döneminde iki ülkeyi soğuk savaşın eşiğine getiren füze kalkan sisteminde de ABD geri adım atacak. The Times'a açıklamada bulunan Obama yönetiminden bir yetkili, yeni başkanın nükleer silahlarda yüzde 80'e varan indirim ve doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemi ile ilgili çalışmaların da ertelenmesinden yana olduğunu açıkladı.
Yetkili, "Rusya ile ilişkileri geleneksel silahlarda indirim anlaşmaları çerçevesine yeniden taşımak istiyoruz. Nükleer silahların biner adet olacak şekilde indirime gidilmesi hiç kimse için sürpriz olmasın." dedi. Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek füze savunma ve radar sistemlerinin ABD'ye yıllık 4 milyar dolar maliyeti olması bekleniyordu. Kongre ülkenin nükleer silahsızlanmasına karşı çıkarken, Obama'nın Rusya ile birlikte hareket edildiği takdirde İran ve Kuzey Kore ile daha kolay mücadele edebileceğine inandığı kaydediliyor. Devamı

K.Kore füze deneyecek


Güney Kore'de adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Kuzey Kore'nin bugüne kadarki en uzun menzilli füzesini denemeye hazırlanıyor olabileceğini öne sürdü. Kuzey KorelilerKuzey Kore'de 8 Mart'ta genel seçimler var. Buna göre casus uydu görüntüleri, silindir şeklinde büyük bir nesnenin bir trene yüklendiğini ve trenin Çin sınırına yakın bir füze atış merkezine doğru yola çıktığını gösteriyor. Japonya'dan da hükümet kaynaklarına dayandırılarak benzer haberler geliyor ancak şu ana dek hiçbir hükümet resmi bir açıklama yapmadı. Kuzey Kore geçen hafta, Güney Kore ile gerginliği azaltma amacıyla yapılan tüm siyasi ve askeri anlaşmaları feshettiğini bildirmişti. Bu açıklama, Güney Kore'nin birleşmeden sorumlu bir bakan ataması ardından gelmişti. İki ülke arasındaki ilişkiler, güneyde Li Myung-bak iktidara gelerek kuzeye karşı daha sert bir politika izlemeye başladığından beri kötüye gidiyor.

Clinton gidecek


Bazı uzmanlara göre ise füze denemesi, yeni Amerikan hükümetine karşı pazarlık gücünü artırma amacıyla yapılıyor olabilir. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bu ay ortasında Güney Kore'nin başkenti Seul'e gitmesi bekleniyor. Ancak aynı uzmanlar, füze denemesinin en az bir ay daha yapılamayacağı görüşünde. Kuzey Kore'nin Temmuz 2006'da yaptığı son uzun menzilli füze denemesinden önce de benzer spekülasyonlar gündeme gelmişti. 6.000 kilometre menzil potansiyeli olduğu bildirilen Taypodong-2 füzesi, atıldıktan kısa süre sonra düşmüştü.
Pyongyang yönetimi aynı yıl bir atom bombası denemesi yapmıştı. Bu deneme ardından Kuzey Kore ile yapılan altılı pazarlıklar yeniden canlandırılmış ve ülke, yardım ve güvenlik garantileri karşılığında nükleer programından vazgeçmeyi kabul etmişti. Kuzey Kore, istediği garanti ve yardımı yeterince alamamaktan yakınırken, Güney Kore de silahsızlanma programının yavaş ilerlemesinden şikayetçi. Kaynak/Devamı

İran kendi uydusunu fırlattı


İran, ilk kez kendi yapımı bir uyduyu uzaya fırlattığını açıkladı.
TAHRAN - İran, kendi yapımı olan ve Omid (Ümit) adı verilen telekomünikasyon uydusunu İslam Devrimi’nin otuzuncu yıl dönümünün hemen ardından uzaya fırlattı. Uydu uzaya, yine İran yapımı olan Safir-2 adlı füzeyle yollandı.Haberin devamı

3 Şubat 2009 Salı

Askere Facebook yasağı!


TSK, 'istihbarata karşı koyma tedbirleri' kapsamında personelin facebook'a açık kimliğini, rütbesini, birliğini, üniformalı fotoğrafını koymasını yasakladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), istihbarata karşı koyma tedbirleri kapsamında personelin, açık kimliğini ve askeri görevine ilişkin bilgileri ünlü sosyalleşme sitesi facebook'ta yayınlamasını yasakladı. Yasakla, kötü niyetli kişilerin TSK personeli ile çıkar amaçlı ilişki kurmasının engellenmesi ve istihbarat zafiyetine düşülmemesi amaçlanıyor. Devamı

Ejder 6x6 Zırhlı Tekerlekli Aracı İle Artık Mayına Yer Yok


12 kişi taşıyabilen 18 tonluk araç amfibik özelliği sayesinde suda rahatlıkla hareket edebiliyor
Nurol Makina ve Sanayi A.Ş, tasarımı ve imalatı yüzde yüz yerli olan mayına karşı dayanıklı Ejder 6x6 Zırhlı TekerlekliAracı görücüye çıkardı.
Foto galeri:http://www18.gazetevatan.com/fotogaleri/resim.asp?kat=7632&page_number=1
Nurol Makina ve Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Tanju Torun, şirketinSincan'daki 1. Ankara Organize sanayi Bölgesindeki tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, Nurol Holding'in 7 farklı sektörde 60'ı aşkın şirketi olduğunu,sadece Dubai'deki inşaat şantiyelerinde 10 bini aşkın kişinin istihdam edildiğini söyledi. Nurol Holding'in Türkiye'de ilk 6x6 tekerlekli aracı üreten ve ...devamı

Sırbistan'la tatbikat


Sırbistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada karşılıklı işbirliği çerçevesinde Türk ve Sırp özel kuvvetlerinin ortak tatbikat yapacağı belirtildi. Açıklamaya göre Sırp Savunma Bakanlığı temsilcilerinin Genelkurmay Başkanlığını ziyareti sırasında alınan karar çerçevesinde karşılıklı eğitim konusunda işbirliğinin artırılması planlanıyor. İşbirliğinin üst düzey ziyaretlerle ve savunma sanayiinde ortak çalışmalarla güçlendirilmesinin de gündemde olduğu belirtiliyor. Görüşmelerdeki heyetlere Sırbistan adına Uluslararası Askeri İşbirliği İdaresi Başkanı Milorad Peric ve Türkiye adına TuğGen. Mehmet Çetin başkanlık etti. Türkiye daha önce füze sistemlerinin rüzgar tünelinde testi için Sırbistan'la işbirliği yapmıştı. Devamı

Türk pilotlardan Kartal’a Destek


11 Eylül saldırılarından sonra New York ve Washington semalarını koruyan savaş pilotları arasında 30 Türk askerinin de bulunduğu ortaya çıktı.
ABD’nin NATO’dan yardım isteğiyle başlayan "Kartal’a Destek" operasyonunda, New York ve Washington semalarını aylarca uçuş yapan AWACS filosunda üçü pilot 30 Türk subay görev aldı.
5. madde devreye sokuldu
11 Eylül 2001’de meydana gelen saldırılar sonrası ABD, NATO’ya başvurarak ittifakın 5. maddesinin yürürlüğe sokulmasını istedi. Bir ülkeye saldırının, tüm ülkelere saldırı olarak kabul edilmesini öngören 5. madde ilk kez bir terör saldırısı için uygulandı. Kararın alınmasından kısa süre sonra ABD, kendi uçaklarını Afganistan’da düzenleyeceği operasyonda kullanacağından, NATO’dan ülkesinin hava sahasını kontrol altında tutabilmek için AWACS uçakları istedi.
7 adet AWACS da gönderildi
Kuzey Atlantik Konseyi, 4 Ekim 2001’de aldığı kararla, bir üyesini korumak için ilk kez güç göndermeye karar verdi. NATO’nun Almanya Gelsenkirchen ve İngiltere Waddington’daki üslerinde bulunan 24 Hava Erken Uyarı ve Kontrol Sistemi Uçağı AWACS’tan önce beşi, sonra da ikisi hava ve yer personeliyle Oklahoma City’deki Tinker Hava Üssü’ne konuşlandırıldı.
4 bin 300 saat uçtular...devamı

Nüfuz edici bombalar geliyor


Her türlü sığınak ve korugana karşı kullanılacak ''nüfuz edici'' yeni tip bomba üretimiyle ilgili araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları başlatıldı.
Edinilen bilgiye göre, bombaların tasarım sorumluluğu Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu-Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE), alt yükleniciliğini ise Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) yapacak.
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için üretimi planlanan ve ''nüfuz edici bomba'' olarak tanımlanan yeni tip bombaların üretimi, MKEK tesislerinde gerçekleştirilecek.
Her türlü sığınak ve koruganın imhası amacıyla geliştirilmesi planlanan nüfuz edici bomba projesinde ilk adım MKEK ile TÜBİTAK-SAGE arasında geçtiğimiz günlerde ''alt yükleniciliği'' sözleşmesinin imzalanmasıyla atıldı. Sözleşme gereği üretilecek yeni tip bombaların tasarım sorumluluğunu TÜBİTAK-SAGE, üretimi ise MKEK'e tesislerde yapılacak.
Araştırma-Geliştirme safhası çalışmalarının tamamlanmasından sonra, sonra söz konusu proje MKEK'in yatırım programına alınacak. Nüfus edici bombaları üretimiyle ilgili tesislerin üretim kapasitesi, maliyeti, Ar-Ge çalışmalarının tamamlanmasından sonra netlik kazanacak. Kaynak/Devamı

Lazer Avenger hava hedefini vurdu!


Boeing’in Avenger Muharebe Aracı’na entegre ettği lazer sistemi, küçük bir insansız hava aracını vurmayı başardı.
Boeing yetkililerinin geçen hafta yaptığı açıklamaya göre geçtiğimiz ay White Sands Missile Range test sahasında gerçekleştirilen testlerde Avenger’a yüklenmiş yeni lazer sistemi küçük bir insansız hava aracını isabetle vurmayı başardı.
Patlayıcı yüklü insansız hava aracı tehdidine yönelik geliştirilen sistem 2007 yılında kara hedeflerine karşı başarıyla kullanılabilmişti.

Irak’a 4000. Humvee


Irak güvenlik kuvvetlerinin kullanacağı Humvee’lerden 4000.si geçtiğimiz hafta teslim edildi.
Çokuluslu Irak Güvenlik Kuvvet Komutanlığı, Ordu Malzeme Komutanlığı, Tank ve Otomotiv Komutanlığı’nin birlikte yürüttüğü, 2009 yılı sonuna kadar 8500 adet Humvee’nin teslimatını ve bakım onarımını yürütecek personelin eğitimini kapsayan program 2008 yılı başından beri sürdürülüyor. Toplam 522 Iraklı’nın eğitilerek istihdam edildiği proje için 500 Iraklı daha istihdam edilecek.

Hindistan’dan Ekvator’a 7 ALH


Hindustan Aeronautics Limited (HAL) tarafından üretilen Dhruv Gelişmiş Hafif Helikopterleri (ALH – Advanced Light Helicopter) alıcı buldu.
Güney Amerika Ülkesi Ekvator’un Hava Kuvvetleri envanterine katacağı AHL’lerin ilkinin teslimatı önümüzdeki günlerde Hindistan’da gerçekleşecek olan fuarda gerçekleşecek. Herbiri 5.5 tonluk 7 helikopterin satışının firmaya getireceği tutar 51 milyon dolar.

Ruslar Eski Uçak Tasarımları Üzerine Çalışıyor

Ruslar, 1930'larda üzerinde çalışılan ve "çok gizli" olarak geliştirilen "devasa uçakları" yeniden ele aldılar.
"Uçan Kale" K-7 Projesihttp://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=19954&rid=2
"Hazar Denizi Canavarı" KM Projesihttp://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=19955&rid=2
1930'larda Rus ordusu, bütün zamanların en büyük uçağına sahip olmak için müthiş bir proje geliştirdi. Proje "çok gizli" olarak kayıtlara geçti. Bu yüzden geliştirilen devasa uçan makinenin fazla fotoğrafı da yok.
Buna rağmen Sovyet döneminde geliştirilen iki dev uçağı yeniden canlandırmak için Rus Hava Kuvvetleri harekete geçti. Haberin devamı için tıklayın

Savunma Sanayii İthalattan İhracata Geçti


Milli Savunma Bakanlığı (MSB) verilerine göre Türkiye, savunma ürünleri ithalatı açısından dünya ülkeleri arasında 3'üncü sıradayken; 2006 yılında 11'inci sıraya düştü. İhraç eden ülkeler arasında ise Türkiye 2002'de 31'inci sıradayken; 2006'da 21'inci sıraya yükseldi.



Soğuk savaş döneminin 1990'lı yılların başında sona ermesinin ardından Türkiye'nin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının NATO ittifakına dayanan temel varsayımları, değişime uğrayarak ülkemize özgü ihtiyaçlar ön plana çıkmaya başladı. Türkiye, savunma sanayiinde yeni projeler üreterek ithalattan ihracata geçti.
MSB'nin 2009 yılı bütçesi ...devamı

Rumlar Silahlanıyor, KKTC Tepkili




KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderliğinin, Ada'da bir ''savaş gücü'' yaratma çabası içinde olduğunu bildirdi. Turgay Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, ''Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla BM Genel Sekreteri'nin iyiniyet misyonu çerçevesinde Ada'da tam teşekküllü görüşmeler sürerken, Rum Milli Muhafız Ordusu'nu (RMMO) durmaksızın silahlandırmaya devam eden GKRY liderliğinin, bir savaş gücü yaratma çabası içinde olduğunu'' kaydetti. ''Kısa süre önce GKRY'nin 2009 bütçesinde silahlanmaya 368 milyon ...haberin devamı